Trendföljare eller contrarian?

Att kursrörelserna på aktiemarknaden på kort tid till stor del påverkas av flockbeteende är nog de flesta överens om. På senare tid känns det som att filosofin ”att bara äga fundamentalt starka aktier i upptrend, gärna med utdelning” har vuxit till en folkrörelse bland privatsparare.

Den magiska gränsen MA200 (200-dagars glidande medelvärde) bevakas noggrant och aktier som inte lyckas hålla sig kvar i elitserien av bolag i upptrend skickas ut ur många portföljer utan någon närmare eftertanke.

Idag bröt JM ner genom MA200 och fortsatte sjunka 4% utan några nyheter

Vi har märkt att nästan hela vår portfölj har fyllts med raka motsatsen, det vill säga bolag som handlas under MA200. Det är inget urvalskriterium för oss, men vi vet med oss att vi gärna köper aktier i bra bolag som tappat oförtjänt mycket i värdering utan att det fundamentala caset förändrats dramatiskt. Något vi också tänker mycket på är fördelarna av att ha en stark balansräkning, vilket vi även skrev om här.

Dagens tema i Börslunch var psykologi. Gästerna Christina Söderberg och Ulf Löwenhav bjöd på ett mycket intressant avsnitt tycker vi.

Fenomenet flockbeteende i Börslunch

Hellre har vi fel i grupp än rätt ensamma” kan nog många känna igen sig i.

Hur gör du för att hitta en mix av att både få bekräftelse och att bli utmanad till att tänka annorlunda i din analys?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *