De bortglömda industrierna – våra tre case

De tre aktierna Autoliv, Husqvarna och Electrolux som vi har i portföljen har flera likheter. Något som gäller för alla är att de haft en trist utveckling på börsen senaste året och att de handlas betydligt längre än analytikerkårens riktkurser. Autoliv och Electrolux handlas också med ordentlig värderingsrabatt mot sin egen historik. En annan spaning är att verkstadsexperten Christer Magnergård på DNB täcker alla tre och har en riktkurs på 20-40% över dagens kurs på samtliga.

Så vad kan vara anledningen till nedgången? Både fordons- och konsumtionsvaruaktier har som grupp värderats ned på grund av oro för strukturell motvind med färre nya bilar, mer delningsekonomi, högre råvarupriser, fortsatt marginalpress med mera. Att verksamheterna har mindre andel återkommande intäkter, färre order som läggs lång tid i förväg samt en ganska liten andel eftermarknad/service jämfört med många verkstadskollegor bidrar med osäkerhet. Detta är saker man ska ta på allvar, men vi lutar åt att oron gått för långt.

I fallet Autoliv tror vi till exempel att elektrifieringen av bilindustrin kommer ställa minst lika höga krav som idag på passiv säkerhet i fordon. Med andra ord finns det potential för tillväxt för en global marknadsledare och inte bara risker för en krympande affär på grund av stagnerande personbilsmarknad framöver.

För Husqvarna är det robotisering av samhället som gäller. Investerare och analytiker räknar med fortsatta framgångar för robotgräsklippare som på sikt kanske även kan ta steget till att börja ta hand om alla världens golfbanor. Om man tänker så finns en hisnande potential och om det spelar ut förtjänar bolaget snarare en Silicon Valley-värdering än en “gammelverkstadsmultipel”.

DNB Markets fantiserar sig bort i sitt morgonbrev

Electrolux är mer ett marginalcase än förhoppningar om stark tillväxt kommande år. Bolaget har en bra spridning av försäljning runtom i världen och en lång historik av stabila omsättningssiffror. Så länge inte handelskrig, råvaror och prispress från konkurrenter ställer till det alltför mycket för Electrolux så finns uppsida i aktien.

Värdering

Nedan har vi samlat några siffror för aktierna som åtminstone ger oss råg i ryggen (källa: DNB Markets’ Nordic Capital Goods september 2018):

EV/EBIT ’19eVärderingsrabatt*EV/S ’19e
Autoliv7,915%0,9
Husqvarna10,7-2%1,1
Electrolux6,822%0,4

* 12-månanders framåtblickande EV/EBIT jämfört med sitt historiska genomsnitt (källa: FactSet)

Avslutningsvis så rekommenderar vi att lyssna in på Oskar Ekmans resonemang på temat från 34:50 i dagens Di börsmorgon.

1 kommentarer till ”De bortglömda industrierna – våra tre case

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *