Cykliskt eller defensivt?

Även om nästan alla sektorer gått dåligt på börsen senaste månaderna så kan vi ana tydliga sektorrotationer där “flight to safety” har hållit uppe kurserna i bolag som exempelvis Scandi Standard och Astra Zeneca. Även fastighetsrelaterat och vår gamla favorit JM har visat på en imponerande motståndskraft i dessa oroliga tider.

Bostadsmarknaden ser fortsatt ut att ha en bra bit kvar till att nå balans och vi tror chanserna för att kunna återbesöka JM på lägre nivåer senare under året är goda (precis som Danske Bank idag).

Verkstad och bank befinner sig i andra ändan av spektrat med branta nedgångar under senaste kvartalet. Som läget är nu har marknaden prisat in kraftiga vinsttapp framöver i de här bolagen. Vi tror att det är överdrivet och känner oss fortsatt mer lockade av cykliska bolag på dagens marknad.

Vi är därför redo att göra en förändring i portföljen. NCC är nu upp 8,5% sedan köp och vi väljer att ta hem den vinsten. Även om flera verkstadsbolag lockar så ser de kortsiktigt överköpta ut och vi fastnar istället för inkassobolaget Hoist Finance idag. Här nere på ett ensiffrigt P/E och P/B under 1 så känns känns den som en attraktiv ersättare även efter hårdare krav på riskvikter framöver. Vi tror att marknadsreaktionen kan vara överdriven och hoppas att effekten kommer kunna mildras genom att utveckla interna riskmodeller eller att se över alternativ till att agera under svensk banklicens under kommande år.

Ingående kassa −53 220 kr
Köp/sälj Bolag Antal aktier Senaste kurs Inköpskurs Utveckling Belopp
Sälj NCC B 75 144,45 kr 133,10 kr 8,5% 10 834 kr
Köp Hoist Finance 244   44,40 kr   −10 834 kr
Utgående kassa −53 220 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *