Oscars Penthouse

Vi har försökt djupdyka i hur det går för Oscar Properties med försäljning av kvarvarande lägenheter i påbörjade projekt samt att planerade tillträden löper på utan att stöta på patrull. Några spaningar:

I den andra vågskålen ligger oro för tvister med missnöjda köpare som vill häva sina avtal. Vi har sett att Bageriet Penthouse nu ligger ute till försäljning igen efter att tidigare varit redovisat som såld för 30 MSEK. Vid kontakt med flera olika mäklare och bolaget själva har vi fått följande svar:

Bageriet Penthouse var såld men med en särskild klausul om att försening inte alls skulle vara tillåtet just för den här bostaden. Precis som i många projekt blev det försenat och därför hävdes köpet av våningen. Å andra sidan hävdar alla vi talat med att det inte finns skäl för hävning av några andra avtal. Standardavtalet är skrivet med en uppskattad tidpunkt för tillträde som tillåter viss försening. Trots alla skriverier om boende som inte velat tillträda så verkar inga andra avtal ha hävts hittills, som tur är för alla aktieägare.

Dags att testa foliehatten också: Just vad gäller Bageriet så blir vi lite konfunderade över hur det egentligen gick till med första köpet. Kan det rentav vara så att någon “närstående” avtalade om att köpa bostaden men kanske inte hade för avsikt att någonsin tillträda? Ett sådant upplägg kan ha underlättat tidig finansiering och byggstart av projektet. Detta för oss vidare till Norra Tornens takvåning som nyligen såldes för 66 miljoner. I värsta fall finns det specialklausuler på samma sätt i det avtalet.

Så hur mycket kan dessa omförsäljningar slå på resultatet? Vår gissning är att Bageriet är svårsåld till ordinarie pris. Mer rimligt känns en prislapp på 20 MSEK vilket motsvarar nedskrivning på 10 MSEK för den bostaden. Inga avgörande summor på det stora hela och vi får helt enkelt snällt hoppas att det inte dyker upp alltför många liknande fallgropar framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *