Existensberättigandet

Vår portfölj har många likheter med den tidigare fondfavoriten Didner & Gerge Aktiefond. Att ha en stor andel av portföljen i bank och verkstad samtidigt som Ericsson, teleoperatörer och andra konjunkturokänsliga undveks visade sig bli en riktigt dålig strategi under 2018.

För Didner & Gerge slutade eländet på -16% för året vilket var sämst av alla 148 fonder i Morningstars kategori Sverigefonder. Svaret till media blev att det var deras första riktigt stora plump i protokollet och att de måste leverera bra under kommande år för att behålla sitt existensberättigande.

Under inledningen av 2019 har bank och cyklist gått betydligt bättre, men värderingarna är fortfarande låga. En intressant spaning från i fredags är att Volvo gick upp 3,5% medan Scandi Standard tappade 3,6%, båda utan några nyheter under dagen. Kanske börjar long only-förvaltare bli villiga att “ta risk” igen?

Även om bank och verkstad ser kortsiktigt överköpt ut så tror vi det finns chans för fortsatt uppsida och gör inga förändringar i portföljen. Återstår att se hur det blir med det där existensberättigandet…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *