Den stackars kronan

Den svenska kronan fortsätter gå kräftgång mot de flesta stora globala valutorna och EUR/SEK står i skrivande stund i 10,38.

Analytikerkåren har bedömt kronan som undervärderad länge och så är även fallet nu. SEB skriver exempelvis i sin Nordic Outlook om att de förväntar sig att EUR/SEK når under 10 i år och ner mot 9,7 under 2020. Johanna Jeansson på DI brukar nämna att flera duktiga makroekonomer ser 9,5 som “fair value” på EUR/SEK över en lång tidshorisont.

Att riksbanken äntligen börjat höja räntan är också positivt för vår inhemska valuta. Konsensus just nu är att de höjer ett snäpp till lagom till midsommar vilket gör att vi når nollränta då. Under nästa år kan det bli aktuellt med positiva räntor igen.

Så hur spelar man en tro om kronförstärkning i en portfölj som i princip endast består av svenska aktier? Om man som vi använder sig av en liten del belåning i portföljen så finns det ett sätt att kunna göra detta utan att blanda in CFD-kontrakt eller liknande: Man väljer helt enkelt att ha sin negativa balans i en annan valuta än SEK.

I vårt fall har vi -53 220 kr i kassan just nu. Till kurs 10,38 räcker det till 5 127 EUR. Vi väljer att ta en kort EUR/SEK-position på det beloppet från idag med en målkurs på 10,00 tills vidare. På portföljsidan lägger vi därför till en rad som visar värdeförändringen för 5 127 EUR i SEK från dagens datum.

Går det verkligen att göra så som privatperson? Ja, så länge du har möjlighet att använda valutakonton kopplade till din depå/ISK. I dagsläget erbjuder alla stora nätmäklare möjligheten för vanliga depåer. Hos Pareto och Degiro finns funktionaliteten på plats för ISK, men förhoppningsvis kommer även Avanza och Nordnet snart släppa den till sina kunder (eller tar det emot för mycket att bli av med alla intäkter för automatiska växlingar?). Hos Degiro är det även samma låga ränta på 1,5% som gäller för belåning både i SEK och i EUR.

Några andra spaningar från de senaste veckorna:

Danske gick upp 5% från bottennivån 120 kr på sin rapport i fredags. Aktien har halverats under senaste året och i bästa fall är det dags för en rekyl uppåt nu. Fortfarande svårt att veta vad bötern landar på men P/B är lågt även på antagandet om en saftig sådan.

Nordea har vänt upp något men borde ha mer att ge. Vi ser fram emot den generösa utdelningen.

Nischbankerna Collector och Komplett är kvar på bottennoteringar. Vi tror att stundande rapporter kan ge lite bränsle.

Mag Interactive hade en tuff rapportdag men insiderköpen har duggat tätt sedan dess. Handelsbanken Fonder verkar fortsätta vräka ur sig aktier vilket kan ha legat som en våt filt över aktien under flera månader nu. Vårt top pick!

Volvo bjöd på bra rapport och rejält insiderköp av styrelseordförande Carl-Henric Svanberg. Positivt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *